Yamaha V Star Forum

Full Version: Hot/Warm Weather and VStar Oil
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Hey Guys,

How bout a touch of assistance,please. I'm running a '01 XVS1100 with about 43K on it. I use Rotella T6 10w40 in it and the weather here in the SoCal desert is already starting to get warm ( 85 to 95 degrees). Bikes runs and shifts great for the first 20 miles or so, generally around 65 MPH. Then afterwards, it seems like the darn thing starts shifting harder and harder, won't go to neutral very well at all, even if I shut it off and try to shift it. Bikes runs and shifts good on the (cooler) trip home in the evening. Anyone ever have this issue(or similar prob) ??
Any suggestions?

Thanks in advance
vstarcowboy
(03-13-2017, 03:59 AM)vstarcowboy Wrote: [ -> ]Hey Guys,

How bout a touch of assistance,please. I'm running a '01 XVS1100 with about 43K on it. I use Rotella T6 10w40 in it and the weather here in the SoCal desert is already starting to get warm ( 85 to 95 degrees). Bikes runs and shifts great for the first 20 miles or so, generally around 65 MPH. Then afterwards, it seems like the darn thing starts shifting harder and harder, won't go to neutral very well at all, even if I shut it off and try to shift it. Bikes runs and shifts good on the (cooler) trip home in the evening. Anyone ever have this issue(or similar prob) ??
Any suggestions?

Thanks in advance
vstarcowboy
in the summer i run 20 50. i think your clutch needs adjusting. start at the motor end of the cable first.
(03-13-2017, 05:42 PM)nick59 Wrote: [ -> ]
(03-13-2017, 03:59 AM)vstarcowboy Wrote: [ -> ]Hey Guys,

How bout a touch of assistance,please. I'm running a '01 XVS1100 with about 43K on it. I use Rotella T6 10w40 in it and the weather here in the SoCal desert is already starting to get warm ( 85 to 95 degrees). Bikes runs and shifts great for the first 20 miles or so, generally around 65 MPH. Then afterwards, it seems like the darn thing starts shifting harder and harder, won't go to neutral very well at all, even if I shut it off and try to shift it. Bikes runs and shifts good on the (cooler) trip home in the evening. Anyone ever have this issue(or similar prob) ??
Any suggestions?

Thanks in advance
vstarcowboy
in the summer i run 20 50. i think your clutch needs adjusting. start at the motor end of the cable first.
Thanks Nick

Any particular brand of oil you use or recommend? Drag Specialties? Lucas Oil? Red Giant? Amsoil?
don't hate me yamalube, i do 5,000 miles a season so i change to 20 50 around july
Thanks, I was looking at Yamalube
(03-13-2017, 09:39 PM)vstarcowboy Wrote: [ -> ]Thanks, I was looking at Yamalube

http://redirect.viglink.com/?format=go&j...s%2Fclutch there was someone asking about clutch adjustment on another forum so i thought i'd pass on the link.the link has everything you can know About the 1100 be sure to read the first section "everything you need to know about the 1100"
Thanks, it never hurts to learn more